Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Fallkniven F1

 

 A svéd késgyártás legendás múltra tekint vissza, és napjainkig a világ élvonalában találhatók a hideg északról származó kések. A legolcsóbb árszegmenstől (Mora) az exkluzív kisszériás gyártású modelleken (EKA) át a különleges, katonai/túlélési követelményeket kielégítő gyártók termékeit megtalálhatjuk a termékpalettán.


A svéd Fallkniven AB aránylag fiatal cég, és a mai napig családi vállalkozásként működik - 1987 óta gyárt késeket. A tulajdonos Peter Hjortberger már ifjú korától vadászik, így tapasztalatból tudta, hogy mire van szüksége a felkészült erdőjáróknak: megbízható és erős, könnyen fenhető, stabil fogású késre. Sallangoknak, pusztán dizájnelemeknek semmi helye nincs egy túlélőkésen! A márkát az tette híressé, hogy a Fallkniven F1-et választotta túlélőkésnek a Svéd Királyi Légierő, és az Egyesült Államok flottájának és tengerészgyalogságának pilótái számára is rendszeresítették. (A Fallkniven kések méltán örvendenek nagy népszerűségnek katonai és túrázó körökben szerte a világon. Nem kis fegyvertény egy családi vállalkozástól!)

Az északi népek késhasználata jelentősen eltér az általunk ismerttől (ez még inkább jellemző, ahogy tovább haladnánk kelet felé): a fagyos tájon egy kisebb pengéjű kés mellett az erdőjáró  legfontosabb eszköze a balta! (Jó okkal: mínusz 20 C alatt még a legkiválóbb késpengék is rideggé válhatnak, míg egy jó balta még ilyenkor is megállja a helyét. De erről majd talán egy másik alkalommal...)

A Fallkniven F1 a fenti elvek alapján született - nyolcévi tervezés és tesztelésé után alakult ki a ma ismert formája. Külsejét tekintve nem szakított a klasszikus északi formavilággal - a felhasznált anyagokat tekintve viszont teljes mértékben: a ma ismert legjobb anyagokat használták fel.


A kis kés nagyon jól irányítható, a 4,5 mm vastag penge ellenére is könnyedén lehet vele faragni, metszeni. A rövid késekkel – kis tömegükből adódóan – nem igazán lehet sújtani, így csak nehezen képesek például egy túrabotnak vagy nyársnak megfelelő vastagabb ágat átvágni. A Fallkniven F1 méretéhez képest nagy tömegének (150 gramm, van benne anyag bőven!) és szokatlan élstruktúrájának köszönhetően még erre is alkalmas. (Persze még egy csuklószíj felszerelésével sem  olyan hatékony, mint a legegyszerűbb balta, bozótvágó vagy kukri – de túlélőhelyzetben a legritkább esetben van az embernél komplett fakitermelő eszközpark...)

 Az F1 – hasonlóan a többi Fallkniven modellhez - ún. domború (konvex) vágóélet kapott. (Ezt az élkialakítást a híres amerikai késkészítő, Bill Moran tette népszerűvé, így Moran-élként is emlegetik.) A kialakítás lényege, hogy a pengét két oldalról domborúra élezik, s e két konvex felület találkozásánál kapunk egy rendkívül erős és kiváló vágóképességű élet.

A domború élet kézi munkával, szalagcsiszoló segítségével alakítják ki - ez rendkívüli szakértelmet és precizitást igényel. Részben ez, és az alkalmazott anyagok ára magyarázza a szokatlanul magas árat a hasonló kialakítású modelleknél. Az él és a penge ennél a konstrukciónál a legerősebb, mivel elkészítése során viszonylag kevés anyagot köszörülnek ki. Az F1 vágóképességét tovább növeli, hogy az él a kés hátáig lett felköszörülve (angolul „full flat grind”). Szemből nézve szilvamag-keresztmetszetű - olyan, mint egy nagy orvosi szike - az egész penge voltaképpen egy nagy, erős él.

A penge hegykialakítása is nagyon erős: sokoldalúan használható, úgynevezett domború hegyet alakítottak ki rajta. (A fok enyhe ívben fut a hegybe – több anyag marad a pengében, ami ismét csak növeli a szilárdságát). Ellentétben a harci késekkel, a penge foka nincs élezve, ami megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a használatát.

A pengehátat nem kerekítették le, így kiválóan alkalmas ferrocérium szikravető (pl. LightMyFire) üzemeltetésre, túlélési körülmények közötti tűzgyújtásnál.
Érdekességként meg kell említenem, hogy a Fallkniven kések pengéi nem a méltán népszerű svéd  Sandvik 12C27 acélból készülnek, hanem egy különleges japán acélt választottak pengeanyagnak. (A különleges acélból készült pengék hőkezelését általában a japán gyártók csak pár cégnek engedélyezik, emiatt nagyon körülményes (a költségekről nem is beszélve!) a japán csúcsacélok beszerzése külföldiek számára. A Fallkniven ennek ellenére – és jó okkal! - ragaszkodik a japán Takefu által gyártott VG-10 jelzésű acélhoz. )


A VG-10 rozsdaálló acél a szakirodalom és a tapasztalatok szerint is szívós, ellenálló és kiváló éltartó képességű acél. A Takefu elsősorban melegházi kertészetekbe szánta ezt az acéltípust – az az acél, ami ilyen mostoha körülmények között is megállja a helyét, az bizony megfelelhet egy túlélőkés anyagaként is... (A VG-10 főbb ötvözői 1% szén,  0,5 % mangán, 15 % króm, 1,05 % molibdén, és 1,4 % kobalt.) Az acélt szokatlanul keményre, 59 HRC-re edzik, ezáltal egy  rendkívül éltartó pengét kapunk. A ma kapható modellek pengéje már ún. szendvics-szerkezetű: csak a penge belső magja VG-10, amire egy különleges eljárással két oldalról 420J2 paneleket hengerelnek. Ezzel a megoldással nő a pengék oldalirányú terhelhetősége, ami nem hátrány egy túlélőkés esetében...

A Fallkniven – merőben szokatlan módon - független tesztelőkkel is minősíttette a pengéik terhelhetőségét. A svéd Luelai Műszaki Egyetemen 2000-ben végrehajtott teszt során a tömör VG-10 pengés F1 modell 85,1 kg, míg a laminált 420/VG-10 pengés változat 101 kg-os terhelésnél tört el. (Korábban ATS-34-es, majd tömör VG-10 pengékkel gyártották a Fallkniven késeket, csak később tértek át a ma ismert „szendvics-kialakítású” pengeanyagra.) A teszt leírása megtalálható a gyártó honlapján.


Tapasztalatból mondhatom, hogy az élet könnyű munka közben újrafenni. (Mondanom sem kell, ez nem azt jelenti, hogy olyan egyszerű dolgunk lenne vele, mint egy svájcibicska vagy egy konyhakés esetén, de ha nem hagyjuk az élet teljesen eltompulni, terepen akár fenőacéllal is gyorsan helyre tudjuk hozni az élét.)

Bár az acél jól ellenáll a korróziónak, a Fallkniven késeket gyártják fekete teflonbevonattal is. (Ez a katonai változat, polgári célra csak búvárkésként történő használat esetén látom értelmét. Általánosságban is igaz, hogy a bevonat élezéskor leválik, a felületi sérülésektől pedig bűn ronda lesz a felület...) 

A domború él élezésére a legegyszerűbb módszer, ha egy kemény szivacsra helyezünk különböző érdességű csiszolóvásznakat, és ezen a pengét enyhe nyomással (a pengehátat magunk felé húzva) élezzük meg a penge mindkét oldalát, egyre finomabb csiszolóvásznakat használva. Jó kombináció pl. a 400/800/2000-as érdesség, az él állapotától függően. (Az Interneten számos helyen találni élezés témában  részletes dokumentációt, így erre több szót nem is pazarolnék.)


Markolata a Thermorun nevű, strapabíró, vegyi anyagoknak és UV-sugárzásnak ellenálló műgumiból készült. Fogása puszta kézzel és kesztyűben is kiváló, minden fogásnemben jól kitölti a kezet. (Nagyobb kézmérettel megáldottaknak viszont lehet, hogy rövid lenne a markolat – nekik az A1 modellt ajánlom figyelmükbe.) A markolat végén egy enyhén kiszélesedő markolatgombot találunk, amely egyrészt megakadályozza a kés kicsúszását a kezünkből, erre a részre ráfogva nagyobb erővel sújthatunk a pengével. A markolatgomb végén egy furatot is találunk a csuklószíj számára, érdemes kihasználni! Nedves/zsíros kézben is erős fogást biztosít a markolat két oldalának rombusz alakú textúrája, a markolat elején található ujjvédő pedig megakadályozza az ujjak pengére csúszását. (Ez túlélőhelyzetben szó szerint véresen komoly következményekkel járhatna!)  Mivel markolattüske egy milliméternyire kilóg a kés végéből, így akár kalapálni is lehet vele, bár nem elsősorban ebből a célból került a markolatra. (A cég javasolja, hogy túlélő helyzetben, ha pl. egy kisebb fenyőfát kellene kidöntenünk menedéképítés céljából - és semmilyen más eszköz nem áll rendelkezésünkre - a markolattüskét ütve kalapáljuk bele a pengét több helyen tövig a fatörzsbe. Így meggyengítve az már könnyen kidönthető – a módszer valóban működik, ahogy azt egy túrázó ismerősöm már tapasztalta.)

 

A késhez többfajta tok közül választhatunk ízlésünknek, és pénztárcánknak megfelelően. A Zytel nevű műanyagból készült formázott tok biztonságosan tartja a kést. (Korábban kapható voltak Kydex-ből készült formázott tokok is, de magas áruk miatt már leálltak a gyártásával). A Fallkniven emellett Spanyolországban gyártat még minőségi, fekete bőrtokokat is: az övről hosszan lelógó, felül nyitott, klasszikus skandináv típus kényelmes és gyors késhasználatot tesz lehetővé, szükség esetén akár zsebbe is rejthető vele a kés. A lehajtható, patentos fedéllel ellátott zárt tok pedig jól védi a kést és megakadályozza, hogy elveszítsük kedvencünket. (Én ezt a változatot használom.)


Az évek során, mióta használom, az F1 kés kiválóan szolgált, a pengén felületi karcokon kívül alig van nyoma sérülésnek – a kemény használat ellenére még a markolat is egész jól állta a sarat. Terepen számtalanszor faragtam vele nyársat, sokszor vágtam vele túrabotnak való ágakat. Segített már tűzgyújtásnál - tollaság készítésére, szikravető működtetésére, íjas tűzfúró alapzatának kifaragására, valamint kisebb farönkök gyújtósnak felhasogatására kiváló segédeszköznek bizonyult.

 Pár mondatot ejtenék még a helyes eszközhasználatról:  a korszerű acélok az átlagosnál nagyobb megterhelést is kibírnak hosszabb idejű használat mellett is. Ennek ellenére – mint minden eszközt – tönkre lehet tenni őket, ezért kerüljük a szükségtelen túlterhelést. Valódi vészhelyzet kivételével ne használjuk úgy a kést, hogy kicsorbuljon a penge, vagy rosszabb esetben kitöredezzen az él!

A pengét mindig töröljük szárazra használat után! Az él egyenetlenségeinek eltüntetésére használjunk fenőacélt (egy fémházas toll is megteszi, ha nincs más kéznél), ez a legtöbb esetben elegendő is. Fenésnél általában az éllel szemben haladunk, tehát úgy, mintha egy szeletet akarnánk levágni a fenőanyagból. Terepről hazaérve, ha az él komolyabban sérült/eltompult, használjunk jó minőségű vizes fenőköveket az új él kialakítására. A műveletet javasolt bőrszíjon befejezni.
Vészhelyzetben használhatunk még durvább felületű kerámiát (pl. biztosítékház) - vagy akár nedves, egyenes felületű követ is élezéshez. (Megjegyzem, érdemes egy kis méretű, kétoldalas fenőkövet is betennünk a hátizsákba.) A nem rozsdaálló anyagú pengéket (a legtöbb katonai/túlélőkés ilyen!) végül olajjal, WD40-nel finoman át kell kenni. Ha hosszabb ideig nem használjuk, akkor ne a tokjába, hanem kartonhüvelybe tegyük a pengét. (A bőr tokok cserzéséhez használt anyagok kikezdhetik a penge anyagát!)

 

 

Aki egy sokoldalú, kicsi, ám megbízható, minőségi késre vágyik, annak csak ajánlani tudom a Fallkniven F1-et. (Igényeseknek ajánlom figyelmébe a luxuskivitelű Micarta markolattal készült változatokat, a még jobb éltartásra vágyóknak pedig a laminált 3G pengével készült modellt.)

Sokaknak - kiváló tulajdonságai ellenére - riasztóan magas lehet az ára. Azt sajnos tudomásul kell venni, hogy a minőséget minden esetben meg kell fizetni! A képzett japán és a svéd munkaerő bérszínvonalát gondolom nem nehéz elképzelni. Az alapanyag, megmunkálási és szállítási költségeken felül bizony a kereskedelmi lánc (igencsak zsíros) haszonkulcsa mellett  puha nemzeti valutánk pocsék árfolyama sem teszi olcsóbbá a beszerzését...

(Rendkívül bosszantó, hogy még Európán belüli beszerzéssel (nem beszélve a hazai árakról) is jóval drágább a legtöbb márkás kés beszerzése, mint a tengerentúlon! Ezért aki teheti, a nehézségek ellenére is próbálkozzon az amerikai/kanadai internetes késboltokból, aukciós oldalakról történő rendeléssel - így szerencsés esetben a hazai árnál akár 20-30%-kal olcsóbban juthat „álmai késéhez”.)

 

A gyártó honlapja: http://fallkniven.com/

 

                                                                                                          © Tóth Péter aka Golbat

                                                                                                          TGMC, 2009 február

 

                        Minden jog fenntartva, továbbközlése csak a szerző írásos engedélyével történhet!

 

Szerk.:

A témához kapcsolódó videó: Papica Fallkniven F1 késtesztje - ahogy megszoktuk, ezúttal is gyakorlati szempontból!