Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Northern BC & The Yukon - autós túra

 

A képeken is látható Van-t béreltük ki es 6500 km-t tettünk bele. Abban is aludtunk, mivel a nejem a medvek miatt nem mert sátrazni..., ezert is béreltünk ekkora járművet, hogy a cuccokon kívül aludni is tudjunk benne.

British Columbiaban a Tartományi Campingekben éjszakáztunk (itt van ilyen hálózat), a Yukonban pedig az ennek megfelelő Territorial Campgrounds hálózat. Ezekben a campingekben általában az egyéni táborhelyek elég jól el vannak szeparálva egymástól, mindegyik rendelkezik egy tűzrakóhellyel, picnic asztallal plusz hely a járműnek és a sátornak.

A camping területén több helyen elszorva található falusi "árnyékszék" es (hidegvíz) "kerti" jellegű vízcsap vagy pumpálós kút, amikből általában nem ajánlott kezelés nélkül inni (a csapból sem), ezt írják is mindenhol és különböző hosszúságú vízforralást ajánlanak fogyasztás előtt. BC-ben egy éjszaka általában $15 -$19 (Értsd: kanadai dollár. A szerk.) között mozog és ebben nincs benne a tűzifa, azt külön árulják (valamikor benne volt itt is...). Mondjuk mi egyszer sem vásároltunk, mindig összegyűjtöttük előre (a Yukonban erre nem volt szükség...). Szóval, az ember behajt a campingbe kiválasztja a számára megfelelő szabad taborhelyet, beáll, tábort ver, intezi a dolgat, aztan estefelé megjelenik a Ranger vagy a helyi camping "házigazda" es behajtja az esedékes összeget. Egy-ket campingben elofordul, hogy van pénzbedobós zuhanyozó is, de ez nem jellemző. Ez van BC-ben. A Yukonban hasonlo a dolog, de ott kétszer akkora a picnic asztal és a tűzifa benne van az árban, ami egységesen $12/nap.

 

 

Kerti csapok nincsenek csak pumpálós kutak, zuhany nuku es nem jönnek beszedni a penzt, hanem egy erre a célra rendszeresített borítékba kell tenni az összeget es kitölteni az adatlapot, majd ezt egy ott levő ládába kell bedobni (egyfele becsület-kassza). Ja, és az adatlap egy letépett részét ki kell tenni a taborhely számjelző oszlopára. Időnként jön a Ranger es kiüríti a ládákat. A taborhelyek takarítását más személyzet végzi. Ezenkívül a Yukon Territorial Campground-okon a hely méretétől függően egy vagy több fedett főzőhely/menedék is található egy fatüzelésű vaskályhával (mindegyikben egy).

Tűzifa a fedett tárolókban rendelkezésre áll, szabadon használható a camping területén (csak hasogatni kell), viszont a camping területéről tilos kivinni es komoly pénzbüntetés és/vagy 2 év börtön is járhat érte... A Yukonban előfordult olyan is, hogy az egesz camping a miénk volt, nem volt ott senki mas... A másik érdekes dolog az éjféli napsütés. Dawson City-ben pl. éjfélkor még valóban sütött a Nap, elég jól. Hajnali 4-kor megint tök vilagos volt, ugyhogy ott nagyon le sem ment a Nap...


A mumifikalt emberi labujj pedig a "Sourtoe Cocktail" nevű helyi "italkülönlegesség" része. A képeken is látható Downtown Hotel-ben minden este 9-11 óra között lehet tanuk előtt meginni az italt es ez által klubtaggá válni.

 


 

Az ember rendel valami rövid italt a bárban es azt odaviszi Captain Dick asztalához, ahol a labujj egy sókupac tetején trónól és kijelenti, hogy megakarja inni a koktélt. Erre a Captain elmeseli az egesz storyt, nagy feneket kerít a dolognak, leveszi az adatokat, kitölti a bizonyítványt, elmondja, hogy kell meginni (a lábujjnak érintenie kell az ajkakat, ne nyeld le, ne rágd meg, stb..) es belehelyezi a labujjat az ember italába, aztán figyel a jelenlévő közönséggel együtt...


Az esemény utan aláírja és hitelesíti a "bizonyítványt" majd atadja és beírja az adatokat a nagykönyvbe is. Eddig mar 30 valahány ezer tag van es köztük mar én is kepviselem Magyarorszagot a klubban... roll ...en stilusosan egy adag Yukon Jack-be kértem a labujjat :cool:
http://www.sourtoecocktailclub.com/

Switchblade

(galéria)