Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Kilimanjaro Kiowa trekkingcipő

Idén érkezett el az az idő amikor is a 4 éve hordott kedvenc bakancsom, egy HiTec Magnum belseje felmondta a szolgálatot. Ezen oknál fogva elkezdtem egy új bakancsot keresni ami megfelelne téli városi viseletnek és esetlegesen kisebb túrákra is vállalkozhatnék benne. Segítségemre sietett egy plakát ami történetesen a Hervisé volt, hogy most akciós bevezető áron kínálják az idei őszi/téli újdonságukat a Kiowa trekkingcipőt.

 

 

A plakáton jól nézett ki, megtetszett a formája és a „díszítése” ezért bementem az Árkádban lévő üzletbe és felpróbáltam, majd rövid tanakodás után megvásároltam.

Külcsín :

A csomagolás ízléses, figyelemfelkeltő piros/fekete színben játszó dupla falú, hajtogatott papírdoboz. Rajta a termék neve és mindenféle adat.

 

 

A cipő ránézésre már teljesen műanyag, a tapintása csak ráerősít erre. A talpa Vibram, a cipőhöz ragasztással rögzül.  A cipő orrát egy felragasztott gumilap a sarkát egy felvarrt gumilap erősíti, védi a behatásoktól. A cipő külső és belső oldalán kvázi cikkcakk alakban, egy felragasztott gumicsík fut végig díszítésként. A külső oldalon láthatunk még egy ezüst festett feliratot, ami hirdeti, hogy „Soft Shell”. Jelentése : „puha külső rész”. Szintén fellelhető még itt, egy kis díszítőelem, ami vígan hirdeti, hogy „HERtex”. Előszörre valami Gore-tex klónanyagra gyanakodtam, de két hét hordás után bebizonyosodott, hogy semmi ilyesmiről nincs szó.  A fűző hengeres, végein műanyag eldolgozással, ami tartósnak tűnik. A fűző bújtatói : a cipő lábfejrészén 4 pár textil hurok van, a bekötéshez 2 pár  fém kampócskát használhatunk egy kis trükkel.

 

 

Ugyanis ha az előírásoknak megfelelően kötjük be a cipőt akkor a cipőfűző járás közben belevág a sípcsontunkba, ami már pár lépés után kellemetlen. (Baloldali kép) A javasolt bekötés a jobb oldali képen látszik, egyszerűen fordítva kell beakasztani a cipőfűzőt és úgy megkötni. Javallott a dupla csomó.
A cipő külseje elég tetszetős, vízhatlannak tűnik, könnyen tisztíthatónak látszik, kellemes tapintású. A nyelv ún. bakancsnyelv a cipő felső negyedéig van bevarrva. A bebújó rész jól kipárnázott, kényelmesnek látszik.

 

 

Belbecs :

A cipő belseje tapintásra puha, mintha ki lenne tömve szigeteléssel, a bélésanyag egy sűrű szövésű, hálószerű műszálas anyag ami a talp közepéig tart és itt van egy egész erősnek tűnő varrással, a talp hosszában összeöltve. A talpbélés vékony, dupla rétegű, alul filc, ami egy formázott műanyag hab anyagra van ráragasztva. Ez érintkezik a lábbal. Az egész vastagsága ~3mm. A talpbetét cserélhető.

Külcsín – belbecs személyes tapasztalt alapján :
 
Ránézésre tetszetős, megy az összes városi nadrághoz, nem feltűnő, szolid utcai viselet őszre, télre. Városban egy 5.11es nedvszívó/szagtalanító talpbetétet teszek bele és közepes vastagságú pamutzoknival hordom. Kifejezetten kényelmes így. A talpbetétet minden este kiveszem és megszárítom, a cipő szintén egy jól szellőző helyre kerül. A fűtött konvektorra pl. de ha csak az előszobában hagyom akkor is kiszárad reggelre. A cipő egyáltalán nem szellőzik, a belseje minden hordás után nedves tapintású! Ennek ellenére még egyszer nem fázott benne a lábam.
Eddig egyszer viseltem kiránduláson, a Vértesben. A gyári talpbetét volt benne és egy Mund gyapjúzoknit viseltem. 17km-t tettem meg benne erdei terepen és egész kényelmes volt. A túra felén nedves avarban caplattam... Sikeresen gázoltam át pár tócsán is, beázás nélkül. A túra felétől az volt az érzésem, mintha egy meleg vízzel töltött lavórban állnék/mennék, ugyanis az összegyűlt izzadság nem párolgott el egyáltalán a cipőből. Ennek ellenére kényelmes és kellemes volt benne a járás, a lábam a megállásoknál sem hűlt ki, végig kellemes meleg volt. A túra végére a kis lábujjaim külső felén enyhe nyomó fájdalom jelentkezett és a jobb talpamon a lábujjak tövénél volt egy kb. 5 Ft-os nagyságú vízhólyag ami magától felszakadt, de nem fájt és nem is éreztem, hogy ott van, amíg mentem.
Két hét tapasztalása az itt közzétett írás, a jövőbeni új tapasztalatokat a fórumon fogom közölni.

Értékelés :

A cipő megéri a 12.999.- forintot, amit akciósan kérnek érte, de egy petákkal sem többet. Inkább egy masszívabb városi viseletnek ajánlanám, mint túrához, de nem jött zavarba a Vértes útjaitól és szintkülönbségeitől sem.

Kényelem : 5/4 Vízhatlanság : 5/5 Szellőzés : 5/0 Tisztíthatóság : 5/4

GaryTP