Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Gransfors Scandinavian Forest !

Soha rosszabb év végét! Az ELEVEN íjászbolt - a GRANSRORS balták hivatalos forgalmazója - a fenti fejsze tesztelésére kért meg!

Természetesen igent mondtam, mivel erdőjáró, természetkedvelő, mostohább életkörülményeket is szívesen bevállaló (Survival-Bushcraft) ember vagyok. Kihívás volt ennek a fejszének az igazi megismerése!

Természetesen már régebbről ismertem a Gransfors baltáit, fejszéit, volt is egyik-másik a kezemben. Azonban, hogy azt csinálhattam vele, amit akartam, most adatott meg! Ha terepen vagyok most is előszeretettel használok baltát a túlélő felszereléseim között!

Meg mások is az ismerősök közül. Megszokott kép hogy a kitelepüléseink során favágás esetén többféle célszerszám kerül elő favágásra – machete, kukri, fűrész – elkezdődik a fa svágása, feldolgozása. Aztán a befejezés mindig a baltáé!

Az a tapasztalatom, hogy egy jó baltával, és egy min. 13 cm pengehosszúságú túlélésre tervezett késsel - kellő gyakorlattal - a világon bárhol el lehet boldogulni!

Nagyon tudnak ezek a Svéd ősök, értik a dolgukat fenn északon, BERGSJÖ városában!

Persze ez a megállapítás nem hord magában semmi újdonságot azok számára, akik az élet hasonló területén is mozognak, mint én is!

Ott fenn északon a zordon életkörülmények között a napi használatra tervezett szerszámoknak célszerűeknek, egyszerűeknek, hatékonyaknak, sallangoktól menteseknek kellett lenniük!

Végignézve a Gransfors baltáit, fejszéit, szekercéit, egyéb famegmunkáló eszközeit, látszik, hogy nem mérnökök tervezték, kényelmes íróasztal mögött, hanem évezredek ősi letisztult formáját a kétkezi munkások tapasztalatai alapján alakították ki!

Náluk nem volt apelláta! Anyag, vastagság, hosszúság, élkialakítás ott és úgy van, ahogy célszerűvé és eredményesebbé tette a szerszám használatát!

Nézzük ezt a szépséget!





Megmondom őszintén, miután levettem az élvédőt, az első reakcióm az volt: de szép vagy! Hosszú fogással megfogva a nyelet, egy laza hasító mozdulatot téve már előre érezhető volt a fejsze brutális ereje!

Pillanatnyi eufória után lehiggadva, jött a tüzetesebb szemrevételezés!

A fejsze nyélhosszúsága 64 cm, rettentően karcsú, S vagy hullám alakú, majdnem hogy vékony, de a tenyérbe nagyon határozottan belesimuló, biztos fogást adó mindhárom fogásnemben! Súlya 1,2 kg, az él hossza 89 mm. Az acél fej 57 Rockwell keménységű! Ez a fejszéknél egy ésszerű, gyakorlatban bevált kompromisszum!

Ennél a keménységnél még egy nagyon tartós élt kapunk, amely kellő képen szívós, ugyanakkor a szükségszerű után élezés sem jelent gondot-megfelelő gyakorlat után!

A fejszék, balták használata során én az alábbi három fogásnemet használom:



  • hosszú fogás: mindkét kéz fogja a nyelet, az egyik kéz a nyél még biztosan fogható végén, a másik szorosan felette, ezzel a fogással lehet a legerőteljesebb csapást mérni;

  • középső fogás: egykezes fogás, a fejsze nyélhosszúságának körülbelüli közepén ott, ahol még finomabb, de eléggé határozott csapásokat is tudunk indítani;

  • nyakfogás: itt a fogó kéz közvetlen a balta feje alatt fog, nagyon finom faragó, szeletelő vágásokat tudunk végezni



Természetesen használunk kisegítő fogásokat a fejsze fején is, de mivel ezek kényelmetlenek hosszú távú munkavégzésre nem igazán jók!

Első fogásra kicsit hosszúnak tűnik a nyél a fejsze fejének méretéhez képest!

De mint mondtam, a Gransfors fejszéknél semmi sincs ok nélkül, azért ennek további taglalását halasszuk későbbre, jelezni fogom a teszt alatt, hogy mikor igazolta célszerűségét a hosszúnak tűnő nyél.



A nyél anyaga Hickory! Felülete megfelelően kidolgozott, nem sima, de nem is durva, ahogy tetszik, de nagyon biztos fogást és tapadást ad a kéznek!

A nyél vége dudorosra van kialakítva, hogy a fogó kéz ne tudjon lecsúszni, benne furat a csuklószíjnak!





Keresztmetszete végig kellemesen ovális, a fejsze fejénél a fok felé kicsit szélesedő!

A fejen látszanak a kovácsolás nyomai, benne a Gransfors logó, illetve egy KS jelzés.

Mint tudjuk a Gransfors megköveteli a minőségi munkát, rossz szerszám nem kerülhet ki tőlük, ezért a cégen belül is bele kell ütni annak a dolgozónak a nevét, aki ezt a baltát készítette, vagyis ez a fejsze KJELL-AKE SJÖLUND keze munkáját dicséri!





Sorja sehol nem található, illetve a nyél jobb oldali támasztékánál van némi kovácsolás utáni anyag fölösleg!

A nyél biztosan ül a kialakított fészkében, ami egy kosárgörbe, aminek egyik végét tengely iránt - a fok felől - kicsit megnyomtak! Ez a forma adja a legbiztosabb rögzítést a nyélnek, nem véletlenül használják a kosárgörbe kialakítást a kalapácsnyelek rögzítésére is!

Ez a kialakítás veszi fel és nyeli el legjobban a fej fokával történő ütésnél eredő erőket, és tartja meg formáját, nem engedi a nyelet kilazulni. A fejszék, balták halála az ellapult nyélfészek. Az így tönkre ment szerszámok nem javíthatóak, csak gányolni lehet, ezért életveszélyesek, igazából a gyenge anyagminőségre és a nem megfelelő kialakításra utal. Sem megvenni, sem használni nem szabad az ilyen baltát! A Gransfors fejszéinél ez a veszély nem áll fenn, a kiváló anyag minőség, és a szakszerű kialakításnak köszönhetően!

További pozitívum a nyél rögzítésénél az, hogy a baltafején két oldalt le van kovácsolva egy-egy támasztó fül, ami tovább növeli a nyél stabilitását oldal irányú feszítéseknél. Mivel a nyél nagyobb felületen fekszik fel, képes nagyobb oldalirányú erőt is felvenni.

A fejsze nyele tengely irányú faékkel van beékelve, majd egy ferde irányú körmös vasék rögzíti az egészet!





Amit túlélési szempontból hiánynak érzek a baltafejen, az a megmunkálás szakszerűségére utal, mégpedig az hogy nem találok a fejen kaparó élnek alkalmas felületet!

De ez a balta értékéből semmit nem von le, ez csak az én survival-os beidegződésem, hogy minden vasra kaparó élt álmodok, a szikravetőt indítani!

Maga a fejsze feje gyönyörűen karcsú, iszonyatos vágó és behatoló képességgel!





Itt sincs egy deka fölösleges anyag, de kevesebb sem, mint ami kell. Az él kialakítása konvex, a vastagsága 5 mm, ami fokozatosan vastagodik a fok felé. A konvex él előnye bármilyen más él kialakításhoz képest, hogy az él mögött van anyag, ezért kevésbé sérülékeny. Az eddig kézbe vett balták közül ez a legélesebb, gyárilag vágja a szőrt. Erről kár több szót ejteni. Ez önmagáért beszél! Ez a Gransfors minőség! Azonban van valami, amit észre kell venni az él kialakításánál. Ha az élezés végétől egy egyenest húzunk a fejhez, láthatjuk, hogy az nem érinti a fej palástját.


Ez azt jelenti, hogy a balta feje nem tud beleszorulni a fába, mivel az élezés szöge ezt megakadályozza! Tehát, ha megfelelő erővel használjuk a baltát, nincs ami fékezze az él hasító munkáját!

Eddig a mért, és vizsgált műszaki paraméterek alapján, elméletben nagyon jó lehet vele dolgozni.

De lássuk a gyakorlatot!

Először csak laza ujjgyakorlatok az él vágó képességének érzékelésére.

Sok konyhában megállná a helyét konyhakés helyett, de hát egy Gransfors balta idáig nem süllyed le. Kivéve, ha a szükség úgy hozza! Megnyugtató érzés, hogy terepen is bármikor tudnám használni kés helyett, akár nyúzáshoz is!



 



De jöjjön az igazi kihívás! A közepes méretű fatuskót laza mozdulattal hasítja végig!





De az élet nem mindig ilyen könnyű! Aki már hasított tuskót tudja, hogy néha a természet az erősebb, itt sikerült egy igazán görcsös tuskót kifogni, ami többszöri csapás után sem adta meg magát. Itt kár tovább erőlködni, gyorsan faragtam egy faéket, tovább tesztelve a balta élét. A fej könnyen irányítható, a forgácsot szépen választotta le! Az ideiglenes faéket beütve vált láthatóvá a tuskó belseje, ami magyarázatot adott a tuskó szívósságára!







A lapjára fektettet fél tuskó hosszanti széthasítása sem jelentett gondot!





Most szeretnék visszatérni az előző gondolatomhoz, hogy a nyelet kicsit hosszúnak találtam a fejsze fejéhez képest. Kerestem a logikát, hogy egy aránylag könnyű fejsze fejhez miért ilyen hosszú nyelet készítenek. Ennek oka van! Egy igazi kihíváson törtem a fejem. Aztán döntöttem. Egy, a nyél hosszúságával majd megegyező tuskó széthasítása. Természetesen egy csapásra!






Itt azért egy kicsit gondolkodóba estem, de igazán eszembe se jutott, hogy ne próbáljam meg! Nagyon bíztam a fejszében. Attól kezdve, hogy az első hosszú fogású suhintást megtettem vele, az motoszkált a fejemben, egy ilyen emberes tuskót széthasítani, ez az igazi kihívás!

Nem szépítem a dolgot, első csapásra nem hasította végig a tuskót, nem vettem észre a közepén a görcsöt!

Azonban másodszorra neki rugaszkodva megadta magát a tuskó!





Innét kezdve azonban már minden csapás végig hasított, élmény volt vele dolgozni!






Ezek után érthető volt, a látszólag hosszúnak tűnő nyél jogosultsága. Ilyen kis súlyú fej mellett, ezzel a nyélhosszúsággal lehet a maximumot kihozni a fejszéből.

A fejsze az élét továbbra is kiválóan megtartotta, a tuskókban lévő görcsök sem ártottak neki!



Most nézzük, hogyan működne a fejsze, ha finomabb munkát kell vele végezni.

Először, mint szekercét próbáltam meg használni, finom felületet készítettem az egyik tuskón!






Végig jól és könnyen irányítható, a kiváló élnek köszönhetően egészen vékony forgácsokat lehet leválasztani!

Ez után egy körülbelül 20 cm átmérőjű fát vágtam ki, ami nagyon gyorsan ment! Élmény volt a fejszével vágni, irtózatosan nagyokat harap a fában, a forgácsokat gond nélkül fordítja ki, a fejsze feje egyszer sem szorult bele a fába! Aki már vágott ki fát, az tudja hogy ez milyen előny, ha nem kell a beszorult fejsze fej kirángatásával szenvedni!







Majd ugyanebből a fából egy kihegyezett karót készítettem, jól látszanak a fejsze harapásának nyomai! Nagyon profin dolgozott a konvex él!



Végül befogtam egy kis hentes munkára is a fejszét! Először sertés csontot vágtam, amit simán, gond nélkül vágott. Az élen semmi változást nem tapasztaltam! Ezután egy méretes marha lábszárcsontot próbáltam elvágni! Kezdtem a darabolást a vastagabb szivacsosabb, résznél, majd középen kettévágtam a lábszárat! Elérkeztem a fejsze ésszerű használhatóságának végső határához, a vágás után az él már sérült!






A fejsze élének vizsgálatánál, a felső és alsó csúcsnál azonban észrevettem valamit.

Mintha egy-egy darab kipattant, letört volna belőle. Ezen azért meglepődnék! Mivel szabad szemmel nem tudtam megállapítani, hogy valójában mi is történt itt, gyorsan kerítettem egy nagyítót. Ezzel megvizsgálva lehet látni, hogy az él csúcsok nem lepattantak, hanem gyárilag van leköszörülve.

Ezzel megelőzték azt, hogy a használat során,vagy esetleg kemény felületre leállítva a fejszét, valóban lepattanjon az él csúcsa. Gratula! Gondos előre látás. Mint tudjuk az acélon minden törés egy kezdődő repedés. Na itt nem lesz repedt fejsze fej!

A fejszéhez jár egy él védő, ami nagy szolgálatot tesz a fejsze szállítása közben. Levétele és felrakása egyszerű és gyors! Kialakítása olyan, hogy a fejsze éle sehol nem vágja a bőrt!






Összességében elmondhatom, hogy a GRANSRFORS baltától, fejszétől nem kell jobb.

Szerintem nincs is!

Tökéletesen megfelel odahaza a ház körüli munkákra, de akár professzionális felhasználásra is! Az eddig használt fejszék közül magasan a legtöbbet nyújtotta. Nem találtam rajta gyenge pontot, a munkák során mindig élmény volt használni. Úgy dolgozott, ahogy én akartam. Nem is tagadom ezek után elfogult, elkötelezett híve vagyok a GRANSFORS baltáinak, fejszéinek!

Külön kiemelném, hogy minden baltához, fejszéhez jár egy AXE BOOK, amely részletes leírásokat tartalmaz magáról a gyártás folyamatairól, élezésről, szükségszerű karbantartásról, továbbá a 20-éves garancia levelet tartalmazza. Rendeltetésszerű használat mellett!

Mindenkinek bátran ajánlom, akinek szüksége van egy kiváló fejszére!


Tóth Ignác „Igory”