Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Gyakran Ismételt Kérdések



Mi az a Bushcraft?
A bushcraft a természetes környezetben történő túlélés és boldogulás művészete, illetve az ehhez szükséges készségek és tudásanyag elsajátítása. A bushcraft-készségek magukba foglalják a tűzgyújtást, a menedéképítést, a növényismeretet, a táplálékszerzést- és készítést, a tájékozódást, a famegmunkálást, a kés, a fejsze és egyéb eszközök használatát, illetve ezek segítségével a természetes anyagokból történő eszközkészítést stb. A bushcraft ugyanakkor nem csupán túlélési technikák gyűjteménye, hanem eltűnt vagy mára kihaló félben lévő természeti, népi fogások, foglalkozások és módszerek néprajzi jelentőségű megőrzése.

A közösség tagjainak egyedül is boldogulniuk kell természetes, természet közeli, esetleg városi, de szokatlan környezetben. A túlélés primitív szabályainak elsajátítása során az egyén megtanul évszakhoz és különböző időjárási körülményekhez alkalmazkodni, annak lehetőségeit kihasználni, negatív hatásait saját hasznára fordítani. A túléléshez felkészültség szükséges, így a különböző bushcraft programok során a közösség gyakorolja a nélkülönözhetetlen szükségletek beszerzését, elkészítését, megépítését, használatát.
Ilyen szükségletek:
- a víz megszerzése, ihatóvá tétele
- az élelem megszerzése, ehetővé tétele
- a tűz fajtáinak, típusainak megismerése, tűzgyújtás
- a menedékfajták ismerete, menedéképítés
- szerszámok, eszközök elkészítése, használata
Ahhoz, hogy a túlélést gyakorló egyén képes legyen önmagát a szokatlan környezetből szokott környezetbe juttatni, ezért a tájékozódási ismeretek folytonos fejlesztése is szerves elemét képezi a bushcraft tevékenységnek.


Regisztráltam, de nem tudok bejelentkezni.
Valószínűleg ez azért van így, mert a Főadminisztrátor még nem igazolta vissza, hogy engedélyezett-e a regisztrációd vagy sem. Ha elutasít, akkor arról értesülni fogsz. Ha nem, akkor várj türelemmel, lehet, hogy a Bakonyban nincsen net vagy nála computer.


Sok pénzbe kerül ez a hobbi?
Igen, kerülhet sokba is, de ha nem akarsz vagyonokat áldozni egy-egy felszerelésre, akkor nem kötelező a legspécibb szerszámmal ügyködnöd a terepen. Ami viszont sajnos valóban pénztárcaterhelő: a téli alvó-felszerelés. Jó hálózsák hiánya súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Erre sajnos költeni kell vagy a programokon való részvételt kedvezőbb évszakra halasztani. Téli hálózsák kb. 15-20e forintnál kezdődik. Figyeljünk oda a kiválasztásánál!

Mit vigyek magammal?
Évszaktól és tereptől függ. Legjobb az, ha csomagolás/készülődés előtt rátelefonálsz a szervezőre némi intelemért.

Minek kell megadnom a telefonszámomat?
Azért, hogy elérhető legyél. Nem csak Te, hanem mindenki. A telefonszámodat csak az adminiok láthatják. Ha nem múltál el 18 éves, akkor a szülők (szülő, gyám, nevelő) telefonszámát is meg kell adnod a Főadminisztrátornak ahhoz, hogy a programokon jelen lehessél.


Milyen hálózsákot vegyek?
Ez egy nagyon szubjektív kérdés, mert rendkívül egyénfüggő a kényelemérzet.
Létezik hálózsákoknál egy ún. komfortfokozat, ami garantálja, hogy bizonyos hőmérsékleti intervallumon belül a hálózsák melegen képes tartani. Minél alacsonyabb hőmérsékleten használható a hálózsák, tehát minél hidegebben is használható, rendszerint annál inkább megy fel az ára és az összecsomagolt hálózsák térfogata is nő (vannak kivételes esetek, de az már fogalmazzunk úgy, hogy luxuskategória).
Magyarországon előfordulhat, hogy -10 fok alá hűl a levegő hőmérséklete, ekkor abban az esetben, ha a hálózsákod komfortfokozata például +5°C és -5˚C, akkor fázni fogsz benne, de ez még nem jelenti a fagyhalált, mert a hálózsáknak létezik ún. extrém (szélsőséges) értéket garantáló száma is, ami megmutatja, hogy mekkora az a negatív hőmérséklet amiben képes lehetsz a hálózsákban elviselni (dideregve).
Hidegben a hálózsák önmagában semmit sem ér megfelelő szigetelés nélkül, ami elválassza a talajtól a hálózsákot.
Mielőtt hálózsákot veszel, feltétlenül kérdezd ki a tagokat, barátokat a tapasztalataikról.

Milyen kést vegyek?
Ez egy állandó, szinte már parttalan vita tárgya. Amennyiben most ismerkedsz a bushcrafttal, úgy semmiképpen se vegyél drága kést, akkor se, ha megteheted. Mi, közös megegyezés alapján a Mora 860-as kést ajánljuk vagy a Mora 911-est. Olcsó, egyszerű, használható és ha nem jön be neked a bushcraft, akkor sem vesztettél anyagiakban szinte semmit, hiszen nem kerül sokkal többe, mint 2000 forint.. A bushcraft nem arról szól, hogy felszerelést nélkülözzünk, tehát ajánlatos a kést szintén olcsó felszereléssel pl. egy kis összecsukható kézifűrésszel kiegészíteni. Adj időt magadnak arra, hogy megtaláld a számodra megfelelőt! Kerüld a nyélben túlélőfelszerelést tartalmazó Rambo késeket.