Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Beszeretnék mutatni egy finom falatot és annak egyszerű elkeszítését,ha Valaki a tengerpartot választaná uticéljának. Azt nem tudom, hogy a trópusokon is lehet-e velük találkozni de Írországban és Angliában biztos!

 

center

 

Reggel elindultam a kiszemelt partszakaszra, hogy ráleljek eme csemegére, amit ha nem figyeltem eléggé, lépten nyomon ott recsegett a talpam alatt. A reggeli már meg van, most mar csak be kell őket gyűjtenem.

 

center

 

Ahol én ezidáig jártam a sziklás, köves tengerpartok többnyire szemetesek sajnos, (vagy szerencsere a túlélőnek!!) így nem volt nehéz a gyűjtéshez használható dobozt találnom. Ha szükségem lett volna másra is akkor ilyen dolgok voltak ott mint, kötél különböző méretekben és hosszúságokban, damil, rengeteg műanyagflakon, sörösdobozok, uszadékfák, minden ami lebeg a vízen.

 

center

 

Út közben összefutottam a parton csemegéző vízimadarakkal. Csapdával szerintem ezek is megfoghatók lennének mert nem tűntek valami félősnek.

 

center

 

Ezeket a csigákat le kell fesziteni a sziklákról egy erre alkalmas eszközzel. Én a késemet használtam erre a célra es kb. 2-3 perc kemény munka után 12 kagyló pislogott a dobozban. A szenzációs eredmény elérése után már a fazékba is képzeltem őket.

 

center

 

A környéken lévő pocsolyákat átnéztem hátha egy kis halat is dobhatnék hozzájuk, de egy sem volt. Lehet hogy a sirályok korábban keltek mint én!?

 

center

 

Megfőzésükre egy nagyobb konzervesdobozt, szemeltem ki amit átalakítottam tűzhellyé. Átalakítás: szúrj 10-15 lyukat a dobozra a szellőzés miatt!  Azért használtam a dobozt, mert elég szeles idő volt és nem bíztam a tűzgyújtás sikerében nélküle.

 

center

 

Ezútan következett a kagylók tisztítása, bár csak a belső húsos részét mostam alaposan ugyanis a külseje az olyan volt mint a szikla amiről levettem. Beleraktam őket a főzőedénybe. 15 perc után már bugyogtak is a komák a fazékban!! Kellemes illatok szivárogtak az edényből. Nem volt szívem megsózni őket főzés közben csak nature tiszta vízben készültek. Elvileg 8-10 perc fövés elég nekik, de az újdonsült túlélő biztosra megy! Adjunk neki még legalább 5-6 percet biztos ami biztos. Így közel 18 perc főzés után már a zsigerzacskók eltávolítása volt hátra. Néhányuknak el is pukkant egy kicsit még az edényben. Szerintem kicsit túlfőztem őket mert amikor ettem őket, hááát…., hogy is mondjam, kicsit rágósak voltak. De ami a lényeg, meglepetésemre nagyon finomak voltak!! Semmi fűszer nem kell szerintem hozzá mert az ízük csodálatos. Bár lehet egy-két gerezd fokhagymát kibírt volna. Meg ez előtt sosem ettem kagylót, de az biztos hogy minden egyes alkalommal amikor tengerpartra vetődöm, veszem a fáradtságot és gyújtok majd egy kisebb szatyorral!!

Végezetül csak annyit, hogy kívánni tudom mindenkinek, ha túlélési helyzetbe kerültök akkor vessen Titeket a sors a tengerpartra!!

 

Idegen