Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Notkotcher 71 - Katonai zselés konzervmelegítő



Ezt a kis főzőt minap szereztem be a helyi katonai boltban, az eladó sem tudott semmi pontosat mondani róla, azt javasolta hogy vigyem el és próbáljam ki. A mai napon volt szerencsém kicsit kódorogni és egy elhagyatott gyümölcsösben találtam a megfelelő helyre, ahol megfőzhetem rajta a korai uzsonnámat.

Beszerzés után, rákerestem az Interneten, megnéztem róla pár videót, ott eléggé áradoztak róla. Azt már kezdettől fogta tudtam, hogy valamilyen zselésített alkohol az üzemanyaggal megy. Illetve széria tartozék hozzá egy kis fém feltét, ha tetszik akkor lángterelő és egy levél gyufa. Ezt a lángterelőt alulról a tégely köré lehet illeszteni, így nem foglal plusz helyet a felszerelések között. Maga a tégely egy 5cm magas és kb. 6-7cm átmérőjű kis fém henger, legjobban egy közepes méretű konzervre hasonlít. Erre jön egy csavarosan záródó fém tető, melynek a belső részében van egy kis gumigyűrű, ebből lehet következtetni, hogy nem egyszeri használatra szól. A dobozon körbe különböző nyelveken szerepel a főző neve és használati utasítása, magyar nyelvű ismertetőt nem is mertem remélni, viszont az meglepett hogy angolul sem szerepel rajta semmilyen információ.


Felbontás után -csavaros fedő leszedése után- egy vékonyka kis fém lemezzel találkozunk. Ezt a legegyszerűbben egy késsel körbevágva könnyen eltávolítható. Ez feltételezi azt, hogy a felhasználónál van kés vagy valamilyen konzervnyitó, nálam történetesen egy kés volt. A lemez eltávolítása után egy megláthatjuk a tégely tartalmát. Körülbelül 3/4-ed részig van töltve egy átlátszó kocsonyás zselés anyaggal. Tapintásra meglepő, hogy nem ragad, szagra kicsit lehet rajta érezni a denaturált szeszre emlékeztető kicsit büdös illatot. Maga a tégely teteje úgy van kialakítva, hogy a kis feltét vagy bögretartó egy kis vájatba illeszkedik, így eléggé stabilan áll.

A szél erősen fújt ma, ezért csináltam földből és egy törött deszkából egy kis hátvédet a főzőnek, abból a célból, nehogy valamit felgyújtsak magam körül és így talán a láng jobban látszik. A szél felőli oldalról pedig én igyekeztem árnyékolni a tüzet.  

A főző begyújtásához először nem a mellékelt gyufát használtam, hanem szikravetővel próbálkoztam. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű lesz, egy szikrától azonnal beindult. Kicsit zavaró, hogy a lángot nem lehet látni, maximum onnan lehet következtetni hogy a zselé enyhén fortyogni kezd. Felraktam rá a lángterelőt, és indulhatott is a főzőcske.

Egy 2dl-es kis fémbögrébe öntöttem vizet, és azt kezdtem el forralni. Ez volt kb. 12.20-kor. Azzal tisztában voltam, hogy egy bogrács gulyást nem fogok tudni rajta elkészíteni, de egy zacskós leveshez elég lesz. Papicától ismert eljárást alkalmazva vittem magammal pár szem szója kockát, amit kb. 5 perc melegedés után dobtam a vízbe. Mikor kezdett főni, akkor adtam hozzá a csirke krémlevesnek nevezett poralapú táplálékot. Néhány kavarás a kanállal és már kész is volt a könnyed kis ebéd. Közben folyamatosan lehetett hallani, hogy belefúj a szél a tűztérbe, néha még egy két felcsapó lángot is láttam, de folyamatosan nem volt megfigyelhető a láng.

A főzés befejeztével a bögretartót levettem -marha forró volt- és a tégely tetejét rá tettem, ezzel lefojtottam a lángot. Elfújni nem is próbáltam, mert a meglehetősen erős szél meg sem kottyant a főzőnek. Amíg megettem a levest addig hűlt a főző, amire szükség is volt mert mind a tégely mind a bögretartó nagyon átforrósodott. A lehűlés után tudtam megnézni, hogy mennyi zselé fogyott, kevesebb mint fele az eredeti mennyiségnek elegendő volt 2dl víz felforralásához, illetve a zacskós leves elkészítéséhez. A bögre alját megvizsgálva minimális égésterméket -kormot- tapasztaltam, ennek a feltehető oka lehet, hogy égés közben valami kis szennyeződést fújt a szél a zselébe, valószínű, hogy ez kormozhatott. Viszont az üzemelés során nem tapasztaltam sem füstöt, sem sem kormot. Egyedül csak a néha orromat megcsapó égő alkohol szagot észleltem.


Összességében elmondható, hogy nagyon jól kitalált kis eszközről van szó. Olyan esetekben amikor ne tudunk vagy nem akarunk tüzet rakni, mint például egy hosszabb túrán pihenőidőben vagy tűzgyújtási tilalom idején, könnyen és gyorsan tudunk meleg ételt -mondjuk zacskós levest, kávét, teát, snack levest- készíteni vele. Arról nincs információm, hogyan is lehetne újratölteni ezzel  a zselével, viszont ha kiürül akkor még mindig felhasználható egy viaszos főzőnek. Kis súlya és kiegészítői lehetővé teszik, hogy bárhová magunkkal vihessük és használjuk. Ára körülbelül 1000-1200 Ft, ennyit szerintem megér. Ettől olcsóbban nem igen tudunk főzőt vásárolni. Esetleg ár/érték arányban a házilag készített alkoholos főző veheti fel vele a versenyt, viszont ahhoz külön kell vinni az alkoholt. A másik olcsóbb megoldás pedig a már emlegetett viaszos főző, viszont annak a hátránya ebben az esetben, hogy nagyon kormol.

RTibi