Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Pákászbuscraft– Farmos 2011 április 13-17

„A pákász szókincse elveszett örökre; életmódjának, fogásainak halavány képét csak az Ecsedi láp némely embere őrizte meg; de ez már nem a régi pákász, mert községhez tartozik, holott a régi, valódi pákász legfeljebb szított valamely községhez; egész életét, télen nyáron a rétségben töltötte; sokról még az sem bizonyos, hogy keresztelték, éltepárjával megeskették s harangszóval, papi áldással eltemették volna.Még az a két legfőbb életszükség: a dohány és a puskapor sem igen hozta lakott helyre; - "szerezte" a lápokon, mint ruházatát, kését, bográcsát s szerszámjának kevés vasát - mindenét, még a "rozsdását", azt az egycsövű, megszögezett, megmadzagolt s mégis biztos puskáját is.

Adót nem fizetett; neve nem volt beírva község, megye, uraság lajstromába; nem volt jobbágya senkinek; pap nem szedte tőle a párbért, szóval a rétség szabad embere - még a nemes embernél is szabadabb volt.”

                                                                             /Hermann Ottó/

 

     Elérkezett a nagy nap. Magyarországra megérkezvén, elkezdtem begyűjteni a társaságot. Először Budaörsre Filater-ért, majd Hatvanba, Jánosért. Innen D- re Farmosra. Elsőként is a tanyámat néztük meg, hogy áll e még. Meg volt. Itt várt ránk István a lányával, és már együtt is volt a csapat. Üdvözlés, egyeztetés, a kocsimból a felesleges cuccok kiszórása, házamba  bepakolása, és még sötétedés előtt kiértünk a gátőrházhoz.

     Még tavaly ősszel határoztuk el, hogy most itt rendezzük be a központi táborhelyünket. Azért volt szükségünk egy zárható épületre, mert senki sem akart otthon maradni őrizni a tábort.

     Terveink az elkövetkező napokra: kisebb túrák, ismerkedés a vadon élővilágával, a vízben és a szárazföldön. A vadonélő ehető  növényekkel, felhasználhatóságukkal, és ami még belefér.   A pákász-élet alapja a halászat, ezért a környék vadvizeire, a Tápióra és a Hajtára kiváltottam a horgászengedélyt.

Első nap. 04.14.

     Mi hárman kint aludtunk, István kora reggel jött ki. A Hajta partján indultunk horgászhelyet keresni. A reggeli napsütésben, lépten nyomon, napozó vízisiklókkal találkoztunk.

     Reggeli frissítőnek, hangyasavat nyalogattunk fűszálról.

     A botokat a helyszínen vágtuk, a készséget, mindenki a magával hozott túlélőkészletéből állította össze. István giliszta vadászatot tartott, eredményesen. Sőt csak az volt eredményes, mert a kárászoknak még a nyomát sem láttuk.

     Mit eszik a pákász, ha nem kerül hal a horgára? Amit a természet ad. Nézzük a gyékényt.

 
      A fiatal hajtások külső haját lehúztuk, a belső puha fehér része határozottan kellemes csemege. Az öreg gyökérrészek, szálkásak, grízesek, ehetőek, de nem annyira élvezhető mint a fiatal. Viszont este megpirítva, kellemes „kapucsínót” főztünk belőlük.

Felavattam a Hobó kályhámat is.

      Délután fokos nyélnek valót kerestünk a közeli erdőbe, és a Busmanom lándzsa tesztje következett. Beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Egy   száraz ágat nyomtam a köpülyébe, és így hajítottunk célba vele. Miután néhány imát elmormoltam félhangosan, a törzsbe belemélyedt lándzsa hegyét lépésnek használva, ráalva, másztam a fára. A penge tökéletes! A legkisebb károsodás sem látszott rajta. Minden feladatot kiválóan el tudtam végezni vele. Na jó, favágáshoz azért a Gransfors  baltámat használtam.

      A kirándulásaink alatt, folyamatosan ismerkedtünk a növényekkel, határozó segítségével.

      A kárászok távolmaradása nemcsak a mi étvágyunkat fokozta, hanem a csukákét is. Sikerült is fogni belőlük.         

     

 Második nap. 04.15.

     A hajnali eredménytelen kárászozás után autóba ültünk, hogy felkeressük, a hajdan kipusztult, majd vissza telepített Hódokat. Expedíciónk eredményes volt. Főleg karvastagságú hód döntötte fákat találtunk.

     

     A „legelésző” éti csigákból könnyedén összejött volna egy ebédre való.

     Lósóska leveleket szedtünk a vacsorához. A méretes levelek gyűjtése gyorsan megy, és nem annyira savanyú mint a vadsóska, amelyből a magas oxálsav tartalma miatt amúgy sem ajánlott a túlzott fogyasztás.

     A délután folyamán az ehető növényekből gyűjtöttünk.

     Vadhagyma, vadzöldség, vadsóska, tyúkhúr, zamatos turbolya,útifű, pásztortáska, gyermekláncfű virág.

 
 

Valamennyit, a táborunk környékéről, majd a főzőcske ideje következett.

A Menü:

  • Tyúkhúr leves zamatos turbolyával ízesítve

Hozzávalók : tyúkhúr, vadzöldség ( gyökere, leveles szára ) vad –hagyma, néhány vadsóska levél ( savanykás izt ad ), kevés zamatos turbolya, néhány pásztortáska. A tyúkhúrt a soskalevelekkel, hagymával, felaprítva, a zöldséget egészben tettük a vizbe. Sóval, füstölt szalonna bőrrel ízesítve megfőztük. Tálaláskor meghintettük zamatos turbolya levél darabokkal.  Tökéletes lett.

Mivel a tyúkhúr szinte ízetlen, csak a tömeget adja. A vadzöldség finom, a többi ízesítő anyaggal együtt vált ez a leves igazán finommá.

  • Lósóskaszósz I.

Hozzávalók : Lósóska / sokat, ez az alapja / Vadsóska / savanyú ízt ad, ízlés szerint egy keveset / Füstölt szalonna,  Vöröshagyma, Liszt , Tejföl, Fokhagyma,só

Elkészítés:

     Az apróra vágott szalonnát kisütöm, majd a zsírról  leszedem a töpörtyűt. A forró zsíron, az felaprított vöröshagymát megdinsztelem, majd beleteszem a megmosott,gerincétől megszabadított, összevágott sóskát. Kevergetve addig pirítom, még meg nem fonnyad, jól össze nem esik. Egy evőkanál lisztet, néhány gerezd aprított fokhagymát adok hozzá, kevergetve, megkapatom. Vízzel felengedem, megsózom, puhára főzöm. Egy pohár tejföllel, egy evőkanál liszttel habarást készítek, belekeverem, pár percig még főzöm.

Tálaláskor a tetejére szórok egy keveset a korábban félretett töpörtyűből. Tovább  ízesíthetjük pirított hagyma gerezdekkel.

  • Lósóska szósz II.

Hozzávalók : Lósóska,zsiradék, fokhagyma, liszt,só

Elkészítés:

A megtisztított sóskát összevágom, zsiradékon megdinsztelem. Rászórom az aprított foghagymát, meghintem liszttel, kicsit pirítom, majd felengedem vízzel és megsózom. Miután felforrt, párperc alatt kész.

A szószok mellé, ha van rá lehetőség , főtt burgonyát tálalok.

Az ételek íz világa, mindannyiunk számára megfelelő volt. Rendesen be is laktunk.

 
 

     A felszerelést bezártuk a házba, majd a  Bivalyos szigeti nádtetős kunyhóban tértünk nyugovóra.


Harmadik nap. 04. 16.    

     A mai nap az Ilyas tűzfúrással indult. Attila tegnap előtt, az  erdei barangolásunkkor levágott egy száraz fenyő ág darabot, és abból készítette el az alapot és a szárat. Élesztéknek száraz nádbugát használt. Munkája meghozta gyümölcsét. Hamarosan lobogott a tűz.

     Miután ellestük a „Mester” tudását, egymás után gyújtottuk meg a tüzet a már bevált eszközzel.

 
 
  

     Nem elégedtem meg azzal, hogy a más által készített tűzszerszámmal gyújtok tüzet, ezért nekiláttam, hogy magam is elkészítsem. A száraz ágat a Gransforssal hosszában ketté hasítottam. Az egyik félből kis faragással elkészült az alap. A másik felet ismét ketté hasítottam, és ebből a negyed ágból faragtam ki gömbölyűre a fúrót. Az utolsó simításokat a Busmannal végeztem. Az ily  hoz mogyoró ágat használtam. A tokmány, az érdekesség kedvéért, a sajnos mindenütt fellelhető, sörös konzerv doboz lett. A siker most sem maradt el.

 
 
 

     Kedves látogatóink is voltak. István családja kijött megnézni mit is művel az apu odakint. Árva Zsolt barátunk megjelent a kisfiával, hadd tanuljon a gyerek, de azért őt nem hagyta kint éjszakára.

 
 

     Végül öten aludtunk kint, a nádtetős kunyhóban.

     Zsolttal már pirkadatkor a csatorna partján álltunk. Az eredmény egy szép csuka.

 

     Kipróbáltuk a vízmelegítést , műanyag flakonnal. A vízzel színültig töltött palackot ráfektettem a parázsra. Az időt nem mértük, de gyorsan felforrósodott a víz. Csupán a palack nyakán, a kupak alatt képződött egy kisebb dudor.

      Ismét egy újabb tapasztalással lettünk gazdagabbak.

      A mai főzéshez, nem akartunk hozott anyagot használni, ezért a lisztet és a zsiradékot kihagytuk az ételekből. A lisztet a gyékény gyökerének megőrlésével lehet pótolni, de a szárításához nem volt elég időnk. Az öreg gyökeret felaprítottuk, szétmorzsoltuk, majd István gondosan a tűz fölött, serpenyőben, szárította. Az eredmény pirulás lett. Sebaj. Vízben megfőzve, jó kis ital lett, a vélemények szerint , a kapucsínóhoz hasonlított.

  • Tyúkhúr leves 2.

      Hozzávalók : tyúkhúr, vadzöldség ( gyökere, leveles szára ) vad –hagyma, néhány vadsóska levél ( savanykás izt ad ), kevés zamatos turbolya, néhány pásztortáska. Az egészet apróra vágva, megfőztük, megsóztuk. Jó lett a leves, de a tegnapi füstölt szalonna bőrős, sokkal ízletesebb volt.

  • Csalán szósz, ala natúr

     A felvágott csalán leveleket, vízben szétfőztük. Hát ……

     Ettem belőle egy keveset, de számomra ez kritikán aluli. Attila, János kicsit turbósították, tésztával, levessel. Szerintük így már nem is volt rossz. ( meg kell jegyeznem, hogy rendszeresen főzök csalán szószt, de minimum a sóska szósz II. recept alapján. )

Negyedik nap 04. 17.

     Arra ébredtünk, hogy minden jónak vége szakad egyszer. A mai napon vége a közös táborozásunknak.

     János a tegnapi hamu alatt talált nyomokban még valami parázs szerű dolgot és azt keltette életre a reggelihez..

     Séta, fotózás, átbeszéltük a tapasztalatainkat, letöltöttük fotóinkat. Táborbontás. Déltájban elindultuk, hogy mindenkit hazafuvarozzak, és még én is hazaérjek pizsamaosztásra.

     Visszaolvasva ezt a kis naplót, attól félek, hogy nem tudtam visszaadni azt a hangulatot, azt a sok élményt, amiben részünk volt.

     Pedig volt bőven. Gondtalan, szép napok voltak.

     Én nem is tudtam abbahagyni. Még egy hétig voltam otthon. Ez alatt az idő alatt a napfelkelte a kis folyók valamelyikének a partján talált.

 

     Minden reggel megfogtam az aznapi csuka adagomat, és gyűjtöttem a zöldséget a határban.

Raktam el télire Zamatos turbolyát sóban, és lósóskát olajban dinsztelve, szárazdunsztban.

Ősszel megint felkeressük ezt a „vadont” és végig kóstoljuk amit a természet ad.

 Ízeket , élményeket.

 A tervezett ételek közül nem jutott mindenre idő.

Azóta többször is, ( tegnap is ) sütöttem,

Útifüves palacsinta

Elkészítése:

A forró palacsinta sütőbe kevés olajat öntök, és ráterítem az útifű leveleket. Ráöntöm a híg tésztát. Mindkét oldalát megsütöm. Cukrozva fogyasztom.

Más zamatot kapok, ha először a tésztát öntöm a palacsinta sütőbe, erre terítem a leveleket, majd ismét vékonyan meglocsolom a palacsinta tésztával. Mindkét oldalát megsütöm.

Kezdők számára. A palacsinta tészta készítése.:

 A lisztre annyi vizet öntök, míg folyós masszát nem kapok. Pici sót keverek bele. Ennyi.

Valószínű, hogy csomós lesz a tészta. Ha van időnk, nem kell vele sokat vacakolni. Állni hagyjuk, néha megkevergetjük. A csomók szépen eltünnek.

 

Folyt. Köv. – de majd csak később.

 

Résztvevők:

Árva Zsolt, Filipich Attila, Nagy János, Nyitrai István, Sági Oszkár

 Írta: Berkut

Fotó : Filipich Attila, Nagy János

A cikkben szereplő és további képek megtekinthetőek a képre kattintva: