Ales & Papica

Ez a könyv kettőnk munkája, és sokunk tapasztalata. Megvásárolható a Szalay könyvek webshopjában. 

Belépés

Bejelentkezés

Youtube csatorna

Hold2

Vas-Kos, a mindenes

Ezt a késpengét Angelero (Palcsesz Imre) késportálos topikjában láttam meg először. Akkor még név, markolat és hőkezelés nélkül. Nagyon megtetszett a forma, így azonnal érdeklődtem a tulajdonjog és az ár felől. Néhány üzenetváltás után Angeleroval megegyeztünk nemcsak az árban, de a markolat anyagában, formájában és színében (beleértve a fíbert). Ezután Angelero házilag elkészítette a micarta markolatpanel anyagot, ami rögtön elnyerte osztatlan tetszésemet. Közben a penge “wellness programon” vett részt Baján, Laci bácsi “intézményében”. A majdani tok készítése Jókai (Astur) Attilára hárult. De a kést sajnos csak néhány hónap elteltével tudtam személyesen kézbe fogni, addig csak a készült fotókban gyönyörködhettem...Specifikus adatok:
Acél: Uddeholm Sleipner szerszámacél @ 59HRC
Teljes hosszúság : 226mm
Penge hosszúság : 105mm
Penge szélesség: 37mm (legnagyobb)
Penge vastagság: 6mm
Tömeg: 250 gramm (+ Jókai tok: 100 gramm)
Az acélról:
Ez a Svédországban gyártott acél leginkább a D2 szerszámacélhoz hasonlítható, de annál jobb alaptulajdonságokkal rendelkezik. Például a könnyebb megmunkálhatóság, jó hőkezelhetőség és könnyebb élezés, valamint a kipattogzással szembeni ellenállás jellemzi. Mivel nem rozsdamentes acél (bár a króm tartalom miatt nehezebben foltosodik, rozsdásodik, mint egy kimondott szénacél vagy akár a Rigor) ezért ennek megfelelő karbantartásra van szükség. Használat után lehetőség szerint tisztítsuk és szárítsuk meg a pengét. Ezen kívül periódikusan és hosszabb tárolás esetén kezeljük valamilyen olajjal vagy rozsdagátló szerrel.
A Sleipner szerszámacél összetevői:
-     C-0,9

  • Cr-7,8
  • Mn-0,5
  • Mo-2,5
  • V-0,5
  • Si-0,9


Általános benyomások:
A csiszolások, illesztések gyönyörűek. A kéttónusú (barna/drapp), rétegelt házi micarta is felveszi a versenyt a gyári minőséggel. A késen mindenhol látszik az igényes és precíz megmunkálás. Ez a szokatlan, Nessmuk jellegű pengeforma véleményem szerint nem csak tetszetős, de amellett igen sokoldalú felhasználást is biztosít. Különösen egy ilyen eltalált, közepes méretben és alkalmas heggyel ellátva. A teljes, kontúros “markolatos” (full, contoured tang) konstrukció és a pengevastagság miatt a kés igen masszív és erős, ennek ellenére egyáltalán nem kelt ormótlan benyomást. A penge élszalaggal ellátott teljes “V” felköszörülést (FFG) és szatén befejezést kapott. A pengeháton található a jellegzetes “púp”, valamint az aránylag hosszú hamis fokél és a kés súlypontja nagyjából az első szegecsnél van. A markolatpaneleket és a piros fíbereket ragasztás, plusz három sárgaréz csőszegecs rögzíti abszolút szilárdan. De ezen felül a ragasztó használata kizárja bármilyen nedvesség panelek alá való bejutását és az ebből kifolyólagos rejtett korróziót is. A “duci” markolat jól kitölti a kezet és kényelmes, biztos fogást ad akár kesztyűben is. Ennél a házi micarta anyagnál nedvesen sem tapasztaltam különösebb csúszásra való hajlamot. De lássunk néhány képet a legtöbbet használt fogásmódokról...


...kesztyűben is.


A kézbevétel után hamarosan eszembe ötlött egy a modellhez illő név, amit később Angelero is megfelelőnek talált, így a keresztelőn is átestünk. Röviden a tokról is ejtenek pár szót. Ez a levehető lógatófüllel ellátott és jó minőségű, vastag, erős bőrből készült erszénytok Jókai (Astur) Attila szokásos kiváló munkája, amely kétféle függőleges hordmódot tesz lehetővé. A lógatónál fogva az övre fűzve vagy a lógató nélkül kicsit magasabbra függesztve. A tok a kést szilárdan és biztonságosan rögzíti, de ugyanakkor az egykezes kivétel sem okoz problémát.
Gyakorlati használat:
A Vas-Kos kicsit több mint egy éve van a birtokomban. Ez idő alatt több túrán, kiruccanáson és intenzív tesztelésen esett keresztül. Ezzel kapcsolatos észrevételeimet és tapasztalataimat felhasználási kategóriák szerint csoportosítottam a szokásos időrendi sorrend helyett.
Erdei famunkák, tábori feladatok:
A kést ezen a területen használtam a legtöbbet, úgyhogy kezdjük is itt a részletesebb tapasztalatok leírását. A tollaság készítése különböző faanyagokból mindig egy jó alappróba a kés “vallatásához” (és nem utolsó sorban jó gyakorlat a felhasználó számára is). Következzen néhány kép ezekről a munkálatokról.
Kunkorodó, vékony, hosszú forgácsok......tömören pöndörödő kupac...

...leomló, göndör hajra emlékeztető “tincsek”...

...ez pedig maga Shirley Temple, leánykorában...

...és még egy kunkori kupac.

Az ütőfás fahasogatás is fontos alapfeladat egy tábori/túlélő/bushcraft kés számára, így ez sem maradhat ki a sorból.
Méretes hasáb......és az aprítás eredménye.

Másik, másféle fadarab...

..még egy újabb kupac gyújtós.

Ha már a tűzről esett szó, lássunk pár idevágó fotót is.A tűz témánál maradva, a szikravető (ferrocerium rúd) megfelelő működtetése is egy piros pont egy ilyen jellegű késnek. A Vas-Kos hosszú fokéle gond nélkül megbirkózott ezzel a feladattal nedves körülmények között is.

Ez a fokél simán alkalmas könnyű háncsolásra vagy finom fareszelék előállítására. Ezen a képen éppen “fatwood-ból” készül a reszelek...

Egyetlen erőteljes húzással sikerült ezt a “zöld” ágat elmetszeni. A vágás helye egyenletes és sima.

Itt kisebb bevágásokkal daraboltam egy másik frissen vágott, fiatal hajtást. A vágások nem voltak olyan mélyek, mint pl. egy skandi élezésű Mora kés használatánál, de azért ez így sem megvetendő...

Noha ez a kés egyértelműen nem faragásra lett optimalizálva, de az ilyen jellegű, alapvető munkákat természetesen nagyon jól meg tudjuk oldani vele. Erről a területről is készült néhány kép. Egy pár tűhegyes nyárs......szép, vékony leválasztott forgácsok ennél a bemetszésnél...

...néhány újabb bemetszés és még egy hegy...

...majd egy teljesen befejezett, faragott ütőfelületű sátor/ponyva cövek.

A késhegy próbáját sem hagytam ki a feladatok sorából.
Itt egy hatalmas, napszítta, kidőlt fatörzsből sikerült darabokat kifeszegetni, és egy üreget kialakítani pillanatok alatt a hegy segítségével.

Ez a kép a faragások közé is mehetett volna... Lyuk fúrása egy bemetszésben a késhegy használatával.

Még egy lyukfúrás, de ezúttal egy kb. 1,5cm vastag fenyő deszkába.


Ez a késhegy rendkívül erős, jól használható és keményen kellene dolgozni azon, hogy sérülést okozzunk neki.
Véleményem szerint a Vas-Kos nagyon jól szerepelt ebben a szerepkörben és könnyedén megoldott minden rárótt feladatot.
Vágás, szelés:
Ezeket a teszteket többféle, számomra könnyen hozzáférhető anyagon végeztem el. Ezáltal szerintem jobb rálátást kapunk a kés potenciális képességeire. Lássuk először a szálas, rostos anyagokat, mint pl. a kötél különböző fajtái.
Körszövött kötél...

...vastagabb (kb.16mm) perlon...

...6,5mm vitorlázó kötél.

Még mindig a rostos anyagcsoportnál maradva, két különböző fajta, és méretű heveder.
Az első, egyfajta sűrűn szőtt, 31 mm széles nylon...

..a második pedig építkezéseknél használt, 55 mm széles, polipropilén biztonsági heveder.

Következő csoport a gumifélék. Először a pneumatikus szerszámokhoz használatos, szövettel megerősített és duplafalu gumicső a soros...

...majd biciklibelső.

Műanyag jellegű alanynak egy 8 mm átmérőjű,1,2 mm falvastagságú, puhább PVC csövet használtam.

Papírfélékhez beszereztem egy kartondobozt, amely méretei az alábbi képen láthatóak (inchben)...

...és a Vas-Kos használatával rövid úton felaprítottam.

Mellesleg egy kis újságpapírt is szecskára vágtam...


A kés a penge geometriájából (a magas FFG levezetőél, a pengeív, a vágáskor bezárt szög) adódóan igen jó szelő/vágó képességről tett tanúbizonyságot.
Élelmiszer feldolgozás, előkészítés:
Ezen a felhasználási területen a kés a 6 mm-es pengevastagság és a közepes pengehosszúság ellenére meglepően jól teljesített. De a várakozásnak megfelelően a szilárdabb zöldségféléknél azért tapasztaltam enyhe hajlamot a repesztésre. A lágyabb élelmiszereknél (kelkáposzta, húsfélék, kenyér, stb...) ilyen jellegű észrevételem nem volt. Lássunk néhány képet ebből az “arénából” is...


Véleményem szerint a Vas-Kos simán el tudja látni a “konyhaszolgálatot” is minden probléma nélkül. (Noha nem fogja kiváltani a chef kést...)
Záró gondolatok:
Az igénybevételek során a késen sehol, semmiféle károsodást (kipattogzás, kihajlás, repedés, stb...) nem tapasztaltam. A pengén található felszíni karcok és elszíneződések a használat természetes és elkerülhetetlen eredményei. Ezek adnak igazi karaktert egy munkakésnek. Az eltelt idő és használat alatt élezésre nem volt szükség, csak “után-fenésre”, frissítésre. Így az éltartásra sem lehet panasz. Volt alkalmam a Vas-Kos egyedi, 4 mm-es pengevastagságú változatát is közelebbről tanulmányozni és így azt mondhatom, hogy véleményem szerint az 5 mm lenne a tökéletes verzió. Természetesen ez felhasználónként változhat (kinek a pap, kinek a papné...). Mindenesetre ez a modell az egyik legkedveltebb és legjobban használható késemmé vált. Az első példány óta széria darab lett ez a kés, továbbá egy kicsinyített EDC változata is született Kis-Kos néven (ami már szintén széria modell).


Ha valaki egy ügyes, közepes méretű mindenes kést keres, nyugodt szívvel ajánlom a Vas-Kos modellt és a készítőjét is.
Angelero személyében egy megbízható, korrekt, tehetséges és hozzáértő készítőt ismertem meg. Több kését is láttam már személyesen, így nyugodtan mondhatom, hogy minden igényt kielégítő, profi munkát végez. A készítő elérhető itt a fórumon vagy a Kesportal.hu fórumán található saját topikjában.


Switchblade
Minden jog fenntartva, bármilyen továbbközlés csak a szerző írásos engedélyével történhet!!